Forczek Janka
Néptánc szakon végeztem a Magyar Táncművészeti Egyetemen. A képzés  sokszínűsége miatt, több féle műfajjal megismerkedhettem és jó alapokat kaphattam a további fejlődés érdekében.
Elég korán eldöntöttem, hogy a modern kortárs táncok érdekelnek, ezért utolsó évben a szakmai gyakorlatomat Fodor Zoltán társulatánál, az Inversedance-nél kezdtem, majd a GG Tánc Egernél folytattam. Képesítő vizsgánk után sem volt egyértelmű képem arról, hogy következő évad szeptemberében hol leszek, mit fogok csinálni. Márciusban kezdődő karantén miatt, a próbatáncok nagyrésze elmaradt, vagy későbbre halasztották.
Végül tavasszal több próbatáncon is részt vettem: Szegedi Kortárs Balettnél és a Közép Európa Táncszínháznál. Május közepén kerültem ide a GG Tánc Egerhez szintén gyakorlatra, amelynek a végén szerződést kaptam a társulathoz.

Mit szeretsz Egerben?

Kellemes hangulatú városnak tartom, ahol hamar otthon éreztem magam. Szeretem, hogy mindenhová hamar odaérek, átlátható számomra. Pesti lány vagyok és nem gondoltam volna, hogy egy másik városban ilyen komfortosan fogom magam érezni. Erős félelmeim voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen módon fog megváltozni az életem, ha nem a fővárosban élek majd.
Sokáig fontos kikötésem volt, hogy mindenképpen Pesten szeretnék dolgozni és ott megtalálni a helyemet. Hálás vagyok, hogy végül nem így alakult, és Egerbe kerültem.

Mit szeretsz a színházban?

Élvezem a változatosságot és az ezzel járó kihívásokat, amelyet a színház önmagában magával hordoz. Úgy érzem rengeteg lehetőséget nyújt mindenki számára. Nem vagyok régóta a színháznál, de számomra sok újdonsággal találkozhattam.

Egy ideje fogalmazódott meg bennem, hogy a helyemen érzem magam és megerősödött bennem, hogy tartozom valahová és része vagyok valaminek.
Sajnos ebben a pandemiás helyzetben egyelőre nem is tudom ténylegesen megismerni, megtapasztalni azt a színházi életet mint ami megszokott lenne, készülődés az előadásra, a nyüzsgés és az egész atmoszféra ami a színház falain belül létezik.

Melyik az a szerep, amire valaha is a leginkább vágytál?

Szerepálmom, amire minden áron vágynék, nincsen, de bízom benne, hogy lesz lehetőségem különböző szerepekben megmutatkozni, és akár főszereplőként megjelenni egy-egy darabban amit a koreográfus tényleg velem képzel el.
Jövőbeli pályám során szeretnék minél több koreográfussal/rendezővel találkozni, dolgozni együtt és inspiralódni általuk.

Mi számodra a legfontosabb emberi tulajdonság?

Számomra az őszinte empátia és az intelligencia nagyon fontos illetve, hogy valaki megbízható legyen. Alázatos és tisztában van a saját képességeivel, hiányosságaival. Jól reflektál bizonyos helyzetekre és gondolkodásra késztetik az élet különböző szituációi.

Ha nem táncművész lennél, akkor…

Elgondolkodtató ez a kérdés, mert viszonylag korán kezdtem el táncolni és elég hamar megfogalmazódott bennem, hogy valamilyen módon a tánc területén szeretnék elhelyezkedni. Emlékszem, hogy régen a húgommal sokat játszottunk a nappaliban “tánctanárosat”, ahol én voltam a tanár. Eddigi életem során nem is nagyon bizonytalanodtam el abban, hogy táncos szeretnék lenni, de természetesen sok minden más is érdekel ezen kívül. Többek között ilyen a pszichológia is.

Az egyetemen volt lehetőségem belekóstolni a pszichológia alapjaiba, ami kezdettől fogva nagyon érdekelt, és még most sem zárom ki véglegesen, hogy egy nap pszichológiát tanuljak.

Mi a kedvenc idézeted?

“…az igazság szabaddá tesz titeket.“
– János 8:32 (Jézus)

GALÉRIA

E darabokban láthattuk

ELŐADÁSOK

A nagymama

A bájos történet a kibontakozásig, a boldog befejezésig számtalan kacagtató félreértést, megható fordulatot, bonyodalmat tartogat.

Beethoven V.

Beethoven V. szimfóniájának kezdő hangjaiban a sors pörölycsapásai hangzanak fel, ám lehetne e négy hang a citromsármány éneke, háborús idők győzelmi himnusza vagy…

Diótörő – Családi cirkusz

Ki ne ismerné Csajkovszkij csodálatos muzsikáját, melyben álom és valóság kapcsolódik össze egymással, hogy időtlen utazást teremtve, egyfajta határtalan térbe lebegtesse a zeneköltemény hallgatóit.

Montmartre-i ibolya

Montmartre, századforduló. Makacs álmodozók, kültelki énekesnők, kóbor múzsák, csupaszív végrehajtók, felfedezés előtt álló művészek és fanyar mecénások…

Sisi

Sisi, a magyarok királynéja

A GG Tánc Eger a 2020/2021-es évadban táncszínpadra fogalmazza a szerencsés csillagzat alatt született ifjú hercegnő életét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük

Hozzászólás elküldése