A FEJEDELEM

musical két részben

Az 1640-es években egy Morvaországból vallásáért kiüldözött protestáns lelkész csodálatos égi jelenéseket kezdett látni. Látomásait 1657-ben ki is adta s azokban megjövendölte az Ausztria-ház bukását s dicsőséget jövendölt a Rákóczi-háznak.

Drabicius Miklós jóskönyve nagy népszerűségre tett szert. A második kiadást a híres Comenius Ámos rendezte sajtó alá, s egy példányt az amsterdami kiadó XIV. Lajosnak is megküldött. Drabicius életével fizette meg vakmerő látomásait, az eperjesi vértörvényszék előbb kezét, majd fejét vágatta le. Ez az előjátéka A fejedelem, című musicalnek, mely Rákóczi Ferenc életét kíséri végig a szabadságharc alatti időben, amellyel méltánytalanul keveset foglalkozik a magyar színházirodalom. Bemutatja a nagyhatalmak kegyetlen és kérlelhetetlen taktikázását, amelyek egy nemzet sorsával játszottak, hideg fejjel, kíméletlenül, saját érdekük szerint.

A mű külön érdekessége, hogy mind a szövegkönyv, mind a zene, az egri Gárdonyi Géza Színház, az Agira Játékok Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Borsod Megyei Önkormányzat felkérésére készült, kifejezetten az egri művészek számára. De találunk a szereplők között sztár vendégeket is, akik szívesen vállaltak közösséget egri kollégáikkal. A szerzőhármas egyébként nem ismeretlen az egri közönség előtt. Nevükkel és a Zrínyi 1566 című rock musicaljükkel már találkozhatott a színházat és a műfajt kedvelő közönség, az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. De ők írták Mark Twain nagysikerű könyvéből, A koldus és királyfi című musicalt, valamint a Moravetz – Horváth páros jegyzi a magyar operett megújítására szánt Attila kincsei című operettet.

Moravetz Levente, rendező

Közös elképzelés alapján megvalósuló előadás – Az Agria Nyári Játékok és a Gárdonyi Géza Színház közös produkciója

GALÉRIA
SZEREPLŐK

II. Rákóczi Ferenc Kelemen Csaba
Bercsényi Miklós Sasvári Sándor
M. hercegnő Dévényi Ildikó
Érsek Beleznay Endre
Amália Vermes Tímea
Cinka Panna Herczeg Flóra
Emil Rácz János
George Tunyogi Péter
Eugen Venczel Valentin
György Pálfi Zoltán
Eleonóra Dimanopulu Afrodité
Tamás Várhelyi Dénes
Ádám Szívós Győző
Albert Imre Sebastian
Próféta Vókó János
Gáspár Horváth Ferenc
István Fehér István
Lehmann Kapitány Tóth Levente
János Káli Gergely
Kelemen Blaskó Bálint
Sára Várhelyi Orsolya

SZÍNLAP

Rendező Moravetz Levente
Díszlettervező Bényei Miklós
Jelmeztervező Molnár Gabriella
Koreográfus Halmi Zoltán
Ügyelő Rábl Róbert
Súgó Szecskó Andrea
Rendezőasszisztens Moravetz Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük

Hozzászólás elküldése