Kocsis István:

A FÉNY ÉJSZAKÁJA

ősbemutató

Miképpen védelmezik a drámaírót drámáinak hősei? Németh László a dráma nyitójelenetében különös halálvágyról beszél, ám a záró jelenetben már derűlátó, s vidáman tervezget: – „Új könyvbe kezdhetek? A befejezés reményével?” Mi történik közben?

Ezen a különös, lázas, víziókkal teli éjszakán heten indulnak el megmenteni Németh Lászlót, mind saját történelmi drámáinak hősei.

Csodákról beszélnek… A magyar történelem nagy, reménytelibb jövőt sugárzó rejtélyeiről VII. Gergely pápa tolmácsolásában hallunk. „Ó, Istenem! Az lenne jó, ha a mai magyarok is megtudhatnák, kik voltak a régi magyarok! Legalább az elgondolkoztathatná őket, hogy én magam mindig egy nagyon régi civilizációt tanulmányoztam, amikor a magyar múlttal foglalkoztam… A magyarság az a rejtélyes módon megmaradt népcsoport, amely őrzi egy, a görög-római civilizáció előtti jelentős civilizáció nyelvét… A magyar nyelv csodája ezzel függ össze. Egy fejlett civilizáció hivatalos nyelve volt…” Majd szomorúan fűzi hozzá, nem véletlen, hogy a mai magyarok ezt nem értik. „Hogy is érthetnék? A magyar múltat a magyaroktól elvették!”

Széchenyi István elsősorban azt kéri számon, miképpen hihette el az író, hogy ő valóban öngyilkosságot követett el. „Döbling a győzelemre álló magyar ellenállás főhadiszállása volt, és én voltam ott a parancsnok! Hallott már olyat, hogy egy győztes parancsnok önkezével véget vetett életének?!” De azért természetesen ennél is sokkal jobban érdekli az 1834. évi híres jóslata Trianonról… Ő bizony már akkor megjövendölte, hogy ott Istenre emelt fegyverrel fognak a magyar nemzetre sújtani, de ettől nem vált borúlátóvá, hisz tudta azt is, hogy akit Istenre emelt fegyverrel próbálnak megsemmisíteni, az nemcsak hogy nem semmisül meg, de megsemmisíthetetlenné válik.

A hét látogatónak az a legfontosabb törekvése – hisz a tét mégiscsak az, hogy „vendéglátójuk” legyőzze a fortélyos halálvágyat –, hogy bebizonyítsák, soha senkinek nem voltak még olyan igazságtalanok az önvádjai, mint amilyenekkel Németh László önmagát ostorozza. Németh László a hősei által teremtett varázslat jótékony hatása alól – szerencsére! – nem tudja kivonni magát. Bízunk abban, hogy az előadás nézői ugyanannak a varázslatnak a hatása alá kerülnek, amely a borúlátó Németh Lászlót derűlátóvá alakítja.

GALÉRIA
SZEREPLŐK

Németh László Blaskó Balázs
Bolyai János Nagy András
VII. Gergely Pápa Kelemen Csaba
Széchenyi István Várhelyi Dénes
Crescence, Széchenyi Istvánné Dimanopulu Afrodité
Galilei, Galileo Balogh András
II. József Tunyogi Péter
Matild grófnő Bánfi Kata

SZÍNLAP

Rendező Beke Sándor
Díszlettervező Mira János
Jelmeztervező Pilinyi Márta
Súgó Szecskó Andrea
Ügyelő Hódosi Ildikó
Rendezőasszisztens Ivády Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük

Hozzászólás elküldése