Lev Nyikolajevics Tolsztoj

Anna Karenina

romantikus táncáték

Ősbemutató
A varázslatos Anna Karenina a társaság megbecsült tagja. Mindene megvan: magas rangú férj, gyerek, tisztelet.

„Az észt azért kapta az ember, hogy megszabadítsa magát, tehát meg kell szabadulni. Miért ne oltsa el az ember a gyertyát, amikor nincs mire néznie többet, amikor mindenre olyan utálatos nézni? De hogyan?(…) Egy tehervonat épp akkor ért oda…”
A varázslatos Anna Karenina a társaság megbecsült tagja. Mindene megvan: magas rangú férj, gyerek, tisztelet. Ám amikor bátyja kérésére Moszkvába utazik, összetalálkozik a fényes karrier előtt álló, fess katonatiszttel: Vronszkijjal. Ekkor még nem tudja, de ettől a pillanattól fogva élete már sohasem lesz az, ami eddig volt.
Lev Tolsztoj négy évvel a Háború és béke befejezése után, 1873-ban kezdett bele második nagyregényébe, az Anna Kareninába, melyről Nyikolaj Sztrahovnak írt levelében így vall: – „Ez a regény ¬az első valódi regény életemben, nagyon megfogta a szívemet…”
Tolsztoj levelezéséből tudjuk azt is, hogy Puskin műveinek hatására született meg benne az ötlet, hogy regényt ír egy tragikus élményből: 1872-ben szemtanúja volt, amikor egy fiatal nő, féltékenységi rohamában egy tehervonat elé vetette magát. Tolsztojt a halott, összeroncsolt nő látványa sokáig nyomasztotta. Tizenegyszer dolgozta át művét, mire megszületett az a végső változat, mely Annát az irodalom legnagyobb hősnői közé emelte, s amely – Thomas Mann szavaival élve – minden idők “legnagyobb társadalmi regénye”.

Az egri Gárdonyi Géza Színház– GG Tánc Eger- és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója, melyben közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház-Miskolci Balett.

Bemutató: 2017.02.24.

GALÉRIA
SZEREPLŐK

Anna Karenina Kelemen Dorottya
Vronszkij Gróf Emődi Attila
Karenin Toplánszky Tamás (Harangozó- díjas)
Kitty Szeles viktória
Levin Schlégl András
Vronszkaja Grófné Tóth Karolina
Szerjózsa Barta Csongor

Barátok, Rokonok, Tömeg:
Joni Österlund, Törteli Nadin, Varga Kristóf – A Gg Tánc Eger Táncművészei,

Valamint
Kocsis Andrea, Lukács Ádám, Kovalszki Boglárka, Bolla Dániel, Bányai Mirjam, Dávid Patrik, Márton Richárd János, Mohai Cintia, Dragos Dániel, Szűcs Boglárka, Fűzi Attila,
Kepess Boglárka – A Miskolci Balett Táncművészei

SZÍNLAP

DíszletBozóki Mara
JelmezJuhász Katalin
DramaturgCsepi Alexandra
ZeneLudovico Einaudi, Max Richter Montázs
ÜgyelőLudányi Andrea
Balettmester, koreográfus-asszisztensJónás Zsuzsa
RendezőasszisztensGergely attila, Fűzi Attila
Rendező/koreográfuVelekei László (Harangozó-díjas)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük

Hozzászólás elküldése