Déry Tibor - Pós Sándor - Presser Gábor - Adamis Anna:

KÉPZELT RIPORT EGY AMERIKAI POPFESZTIVÁLRÓL

musical

Negyven éve, 1973. március 2-án mutatták be a Déry Tibor kisregénye alapján készült Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (a nyugati hippikultúra kritikája) című popmusicalt a Vígszínházban.

Ez önmagában elég volna a fragmentumaiban, dalaiban, felvetett gondolataiban máig élő előadás újra bemutatásához. Mert érdemes a nyomába eredni ennek a színháztörténeti csodának. Igen, Csoda, hiszen a születésnél bábáskodók könnyen a vesztet is okozhatták volna:

Az eredmény: Az amerikai rockfesztivál kavargó tömegében, a gyilkosságok, kábítószeres „utazások”, az itt-ott felbukkanó homoszexuális vágyak és a kínzó társadalmi kérdések között kavargó disszidens magyar házaspár kalandjai végül tehát színpadra kerültek, és hatalmas sikert arattak mind a nézők, mind a kritikusok között. Több mint ötszáz előadás, számos feldolgozás; a Képzelt riport immár örökre írta magát a magyar színháztörténelembe.

A tervezett előadás célja, hogy a vitathatatlanul erős zenei szövet lehető legjobb interpretálásán túl kérdéseket tegyen fel. Mely kérdések mindig is megfogalmazódtak csak más környezetben. Ezek egy kamasz kérdései az élettel szemben, és ezek soha nem fognak változni, csak a szemléltető példák.

– Mi a szabadság? Mitől szabadnak lenni? Hogyan szabadnak lenni? Az egyén szabadságának akarása a közösség rovására történik? Megakadályozhatok-e bárkit is a saját szabadságának akarásában-kivívásában? Kényszeríthetek-e bárkit is a saját szabadságeszményem követésére? Vajon a szabadság és a szabadosság milyen viszonyban van egymással? A szabadság bármelyik illúzióját kergető tömegek élete hiteltelen? A koncertekre, a mámorba igyekvők hosszú sora egyenlő-e a társadalmon kívülre vándorlással, a halálmenetekkel?

A kérdések komorsága ne riasszon senkit. Azért támad fel újra és újra ez a mű. mert a kérdésekre adott válaszok életigenlőek. Bizakodóak. Energiától duzzadóan mutatják, hogy egymást követő generációk definiálják magukat e kérdések mentén.

Bal József, rendező

GALÉRIA
SZEREPLŐK

József Szegezdi Róbert
Eszter Trokán Anna
A fiú Endrédy Gábor
Beverly Marjai Virág
Manuel Káli Gergely
René Ozsgyáni Mihály
Marianne Fekete Györgyi
Marianne férje Fehér István
Frantisek, nyilas madár: Rácz János
Juana, Kígyó Nagy Barbara
Pokol Angyala Reiter Zoltán
Tanú Radvánszki Szabolcs
Bagaméri Horváth Ferenc
Bagamériné Dér Gabi
Riporter Tóth Levente
Riporternő Nagy Adrienn
Lány Sata-Bánfi Ágota, Nagy Karina, Nánási Ágnes, Tóth Pető Orsolya
Operatőr Csathó Norbert, Mákos Attila

GG Tánc Eger

Emődi Attila, György László, Homolya Patrícia, Kelemen Dorottya, Kőhalmi Viktória, Nagy Csaba Mátyás, Tóth Karolina, Schlégl András

Zenekar

Ágoston Ottó/Klem Dénes, Godó Gábor, Erdész Márton, Gulyás László, Baran Grzegorz/Mándoky Béla, Kovács Henrik/Panyi Tibor, Farkas Antal/Nagy Zoltán

SZÍNLAP

Rendező Bal József
Díszlettervező Bényei Miklós
Jelmez Szaniszló Tamásné
Látvány Opra Szabó Zsófia
Dramaturg Perczel Enikő
Koreográfus Topolánszky Tamás
Korrepetitor Nagy Zoltán
Koreográfusasszisztens Pintér Lotti
Súgó Tóth-Pethő Orsolya
Ügyelő Ludányi Andrea
Rendezőasszisztens Lázár Rita

Külön köszönet Laár Andrásnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük

Hozzászólás elküldése