Eugène Ionesco:

Különóra

tragikus komédia
Fordította: Vinkó József

Mester és tanítvány végzetes találkozása egy szolgáló segítségével – ha egy mondatban kell elmondani a történetet…

A tudás hatalom? Igen, de vajon mire használjuk? A tudásra való éhség bűn-e? Ha már megszereztük a tudást, szabad-e visszaélnünk vele? Van-e határa a tudásnak? Játszhatunk-e Istent? Önmagában a tudás elég-e a diktatúra kialakulásához? A tudást vágyók részei akarnak lenni a tudás következményének? – hát ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket fogalmaz meg a Különóra, másik címén A lecke című Eugèn Ionesco által írt abszurd szövegből készült előadás.
Mester és tanítvány végzetes találkozása egy szolgáló segítségével – ha egy mondatban kell elmondani a történetet, de ami e mögött sejlik fel, azt gondolom, alapjaiban fogalmazza meg a társadalom működését és a társadalmi manipuláció ma is oly érvényes és befolyásoló hatását. A TUDÁS ELSŐSORBAN FELELŐSSÉG, és mint ilyen, vigyázni kell a birtoklására, különben túlértelmezése esetén önmegsemmisítővé válhat.
Ugyanakkor a társadalom többi szereplőjének felelőssége is tetten érhető, számon kérhető, legyen az egy-egy ideológia mellett, vagy ellen. Ionesco mérnöki pontossággal „fényképezi le a társadalmat”, az abszurd eszközeivel, még 1950-ben. A világ működéséről árulkodik, hogy ma is egy teljesen érvényes gondolatisággal, tartalommal találkozunk.

Bemutató: 2018.05.12.

GALÉRIA
SZEREPLŐK

Tanár Nagy András
Tanítvány Nagy Fruzsina
Házvezetőnő Dimanopulu Afrodité

SZÍNLAP

DíszletCsurulya Csongor, Engler Imre
JelmezCsurulya Csongor, Kovács Tímea
SúgóSzecskó Andrea
Ügyelő/RendezőasszisztensIvády Erika
RendezőCsurulya Csongor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük

Hozzászólás elküldése