2014

Különóra

Mester és tanítvány végzetes találkozása egy szolgáló segítségével – ha egy mondatban kell elmondani a történetet...

Eugène Ionesco:

 

KÜLÖNÓRA 

tragikus komédia

 

Fordította: Vinkó József

 

 

TANÁR:  NAGY ANDRÁS
TANÍTVÁNY: NAGY FRUZSINA LILLA
HÁZVEZETŐNŐ: DIMANOPULU AFRODITÉ

 

Díszlet:CSURULYA CSONGOR / ENGLER IMRE

Jelmez: CSURULYA CSONGOR / KOVÁCS TÍMEA

Ügyelő/Rendezőasszisztens: IVÁDY ERIKA

Súgó: SZECSKÓ ANDREA

 

 

Rendező:
CSURULYA CSONGOR

 

Bemutató: 2018. május 12.

 

 

ELŐADÁS ISMERTETŐ

 

A tudás hatalom? Igen, de vajon mire használjuk? A tudásra való éhség bűn-e? Ha már megszereztük a tudást, szabad-e visszaélnünk vele? Van-e határa a tudásnak? Játszhatunk-e Istent? Önmagában a tudás elég-e a diktatúra kialakulásához? A tudást vágyók részei akarnak lenni a tudás következményének? – hát ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket fogalmaz meg a Különóra, másik címén A lecke című Eugèn Ionesco által írt abszurd szövegből készült előadás.
Mester és tanítvány végzetes találkozása egy szolgáló segítségével – ha egy mondatban kell elmondani a történetet, de ami e mögött sejlik fel, azt gondolom, alapjaiban fogalmazza meg a társadalom működését és a társadalmi manipuláció ma is oly érvényes és befolyásoló hatását. A TUDÁS ELSŐSORBAN FELELŐSSÉG, és mint ilyen, vigyázni kell a birtoklására, különben túlértelmezése esetén önmegsemmisítővé válhat.
Ugyanakkor a társadalom többi szereplőjének felelőssége is tetten érhető, számon kérhető, legyen az egy-egy ideológia mellett, vagy ellen. Ionesco mérnöki pontossággal „fényképezi le a társadalmat", az abszurd eszközeivel, még 1950-ben. A világ működéséről árulkodik, hogy ma is egy teljesen érvényes gondolatisággal, tartalommal találkozunk.

 

Rendező: Csurulya Csongor

 

Csak 14 éven felülieknek!

 

Az előadás alatt zavaró fényhatásokat használnak.

 

 

 

Bemutató plakát

 

Műsorfüzet

 

 További galéria a képra kattintás után érhető el: